شیشه های خاص

نمای دو پوسته

نمای دو پوسته

شاید شما هم زمانی که به معماری ساختمان خود بپردازید، نام نمای دو پوسته را بشنوید. اما این نوع از نما چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟ برای اولین بار در منچستر بود که نماهای دو پوسته ساختمانی به کار گرفته شدند. در این نوع از نماها هوا به خوبی جریان پیدا می‌کند. در واقع این نما برای تهویه هوا در یک ساختمان کاربرد دارد و از دو لایه مختلف ساخته می‌شود. خود نماهای دو پوسته انواع گوناگونی دارند. بسیاری از معماران و طراحان اروپایی ترجیح می‌دهند که از این نوع از نماها برای طراحی ساختمان کمک بگیرند. در ادامه قرار است با ویژگی‌ها، مزایا، نحوه عملکرد و انواع نماهای دو پوسته صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

نمای دو پوسته چیست؟

نمای دو پوسته یا نمای Double-skin facade به گونه‌ای از نماهای ساختمانی گفته می‌شود که از دو لایه مختلف تشکیل شده‌اند. این نوع از نماها در فضاهای داخلی و خارجی ساختمان کاربرد دارند. لایه بیرونی که برای این نوع از نماها در نظر گرفته شده است متریال متنوعی دارد و لایه‌های داخلی آن نیز از شیشه‌های دوجداره تعبیه شده‌اند. در میان این لایه‌ها کانالی ایجاد شده است که باعث گردش هوا در ساختمان می‌شود. این نوع از نماها به واسطه ویژگی‌های منحصر به فردی که دارند، در برابر حرارت، دما و صدا عایق سازی شده‌اند. برای ساختمان‌های مرتفع یا ساختمان‌های کوچک نمای دو پوسته انتخابی مناسب به شمار می‌آید.

مزایای نمای دو پوسته

مسلما نماهای دو پوسته قادر به ایجاد مزایای زیادی هستند که هم اکنون به صورت گسترده در معماری ساختمان کاربرد دارند. این نماها با به دام انداختن هوا می‌توانند تهویه مطلوبی را در ساختمان ایجاد کنند. شاید مهم‌ترین دلیل پرکاربرد بودن آن‌ها هم همین دلیل باشد. افزون بر آن، مورد دیگری در ادامه شرح داده می شوند که همگی به مزایای این نما اشاره دارند:

  • اولین و مهم‌ترین مزیتی که نمای دو پوسته به ارمغان می‌آورد، افزایش امنیت است. همان طور که معرف حضورتان است، این نما عایق بندی شده و در برابر صوت، رطوبت، حرارت و مواردی از این قبیل عایق است. بنابراین ضمن این که شما می‌توانید از انرژی‌های موجود در اطرافتان به بهترین شکل استفاده کنید، قادر به افزایش امنیت فضا هم خواهید بود.
  • این نماها دارای طول عمر بالایی هستند. چرا که متریال‌های کاربردی در ساخت آن‌ها بسیار مقاوم و ماندگارند.
  • معمولا نماهای دو پوسته طوری طراحی می‌شوند که مانع عبور آلودگی باشند. پس گرد و غبار ظاهر نمای ساختمان را بد نخواهد کرد.
  • این نوع از نماها قادر هستند که مصرف روشنایی مصنوعی یک محیط را کاهش دهند. چرا که بازتاب نور دارند و می‌توانند حتی در هزینه‌های مصرف انرژی نیز صرفه جویی کنند. زمانی که نمای دو پوسته را برای ساختمان خود انتخاب کنید، بهره وری بهتری از انرژی‌های موجود در اطرافتان خواهید داشت.

ویژگی‌های نمای دو پوسته

به طور کلی هر نوع نمایی که طراحی و ساخته می‌شود، ویژگی‌های خاصی دارد. همین ویژگی‌ها هستند که نما را با سایر نماها متمایز می‌کنند. کاربران و مصرف کنندگان هم حین خرید و انتخاب نوعی از نما، ابتدا به ویژگی‌های آن توجه دارند. لازم به ذکر است که هر روز به دلیل مزایا و ویژگی‌های این نوع از نما، تقاضا برای استفاده از آن افزایش پیدا می‌کند.  بنابراین مهم است که شما از ویژگی‌هایی که در ادامه شرح داده شده‌اند مطلع باشید.

·         عدم تحمیل بار اضافه:

این نوع از نماها بار اضافه‌ای را به ساختمان شما تحمیل نمی‌کنند. افرادی که به اجرای نماهای دو پوسته می‌پردازند، سعی می‌کنند که این نماها را به صورت خشک پیاده سازی کنند. بنابراین بار مرده‌ای که نما به ساختمان وارد می‌کند مستقیما به سطح زمین وارد خواهد شد. در نتیجه اگر زلزله بیاید یا ضربه‌های محکمی به ساختمان وارد شود، نما همواره استحکام خود را حفظ خواهد کرد.

·         نگهداری آسان:

مصرف کنندگان باید به این ویژگی توجه داشته باشند که نگهداری از این نما آسان است. این نوع از نماها در دراز مدت عمر طولانی دارند؛ چرا که متریال مصرفی آن‌ها مرغوب است. به همین دلیل نیاز نیست که شما مشقت فراوانی را برای نگهداری از این نماها متحمل شوید.

·         سرعت بالا در اجرا:

از دیگر ویژگی‌های نمای دو پوسته، سرعت بالای اجرای آن است. افرادی که این نوع از نما را نصب می‌کنند، به سرعت می‌توانند اجزای آن را به هم متصل کنند. پس  ضمن افزایش دوام و مقاومت نما، سرعت ساخت آن نیز بیشتر خواهد شد. به همین دلیل خیلی از کارفرمایان ترجیح می‌دهند که این نوع از نما را برای ساختمان خود انتخاب کنند.

·         زیبایی:

نماهای دو پوسته اغلب زیبا طراحی می‌شوند. پس اگر می‌خواهید زیبایی ساختمان خود را افزایش دهید، این نماها انتخابی عالی برای شما خواهند بود.

·         جلوگیری از انحراف نما:

ناگفته نماند که این نماها هیچ وقت منحرف نمی‌شوند. به هنگام اجرای آن‌ها از ابزارهایی به نام رینگ مدرو استفاده می‌شود. این ابزارها به صورت متعادل نما را بر روی سازه ساختمانی نصب می‌کنند و باعث افزایش مقاومت نما می‌شوند. پس انحرافات احتمالی در نما به وجود نخواهد آمد. البته دقت داشته باشید که نصب نماهای دو پوسته باید زیر نظر افراد ماهر و مجرب انجام شود. در غیر این صورت ممکن است دوام و استقامت زیادی در این نماها مشاهده نشود.

·         قیمت مناسب:

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که این نوع از نماها دارند، قیمت مناسب آن‌ها است. در کل با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد و عملکردی نماهای دو پوسته، قیمت آن‌ها مناسب در نظر گرفته شده است. افرادی که کاهش هزینه‌های معماری یک ساختمان را دارند، می‌توانند به این نوع از نماها به عنوان یک گزینه اقتصادی نگاه کنند. البته باید بدانید که تعیین هزینه این نماها با توجه به عوامل مختلف، متغیر است و ثبات ندارد.

نمای دو پوسته

عملکرد نمای دو پوسته

نماهای دو پوسته افزون بر این که زیبا هستند، امتیازات فوق العاده دیگری هم دارند.  این نماها به دو صورت می‌توانند عمل کنند:

  • در فصل تابستان یا در زمان‌هایی که ساختمان مستقیما در مجاورت نور آفتاب است، دریچه‌هایی که روی نما وجود دارند هوای گرم را از ساختمان دور می‌کنند. در نتیجه هوای خنکی که در پشت دریچه‌ها ایجاد می‌شود، ساختمان را خنک نگه می‌دارد. به همین دلیل در فصول گرم سال شما نیاز چندانی به کولر و لوازم گرمایشی نخواهید داشت. چرا که این نما هوای ساختمان را همواره خنک نگه می‌دارد.
  • عملکرد دیگر این نما در فصل سرد سال مشخص خواهد شد. در فصول سرد و زمانی که ساختمان در مناطق سردسیر است، پوسته‌های موجود در این نما انرژی خورشید را جذب می‌کنند. پس می‌توانند هوای درون ساختمان را گرم نکه دارند و نیاز به وسایل سرمایشی را هم از بین ببرند. در این صورت شما بدون این که هزینه اضافی داشته باشید، می‌توانید سیستم‌های تهویه مطبوع را در ساختمان ایجاد کنید.

متریال نمای دو پوسته

پوسته‌هایی که در طراحی نمای دو پوسته ساختمانی کاربرد دارند، انواع مختلفی دارند. بر همین اساس می‌توان نماهای دو پوسته را به انواع گوناگونی هم طبقه بندی کرد. هر کدام از متریال‌های مناسب برای پوسته این نما می‌تواند ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی را به نما هدیه کند. معروف‌ترین و پرکاربردترین متریال‌های ساخت انواع نما به صورت دو پوسته عبارتند از:

۱.      ورق آهنی:

اغلب معماران از پوسته‌های آهنی برای ساخت نمای دو پوسته استفاده می‌کنند. همه ما می‌دانیم که آهن فلزی سر سخت و مقاوم است و کیفیت بالایی هم دارد. پس می‌تواند استحکام نما را افزایش دهد. معمولا از آهنی با ضخامت دو میلی متر برای طراحی پوسته نمای این چنینی استفاده می‌شود.

۲.      ورق شیشه‌ای:

ورق‌های شیشه‌ای گونه دیگری از ورق‌ها برای طراحی نماهای دو پوسته هستند. این ورق‌ها به دلیل این که نشکن طراحی شده و ضخامت زیادی دارند، در برابر عوامل محیطی مقاوم هستند. در ضمن، پوسته‌های شیشه‌ای قادرند زیبایی بی نظیری را به نمای ساختمان هدیه کنند.

۳.      ورق آلومینیوم:

از دیگر متریال‌های کاربردی در ساخت نما دو پوسته، ورق آلومینیوم است. این ورق‌ها سبک وزن هستند، در برابر زلزله مقاومت دارند، زنگ نمی‌زنند و ضخامت زیادی هم دارند. البته رنگ آمیزی آن‌ها کمی دشوار است. با انتخاب این ورق‌ها می‌توانید هزینه‌های ناشی از طراحی نما را کاهش دهید.

۴.      ورق آلومینیوم کامپوزیت:

آخرین نوع از متریال مصرفی در ساخت نمای دو پوسته، ورق آلومینیوم کامپوزیت است. این ورق از ساختاری مطمئن برخوردار است و وزن سبکی دارد. بر خلاف نوع قبل، شما نیازی به رنگ آمیزی این اوراق نخواهید داشت. البته باید توجه داشت که این نوع از نماها زیبایی چندانی ندارند و به دلیل همین ویژگی خود کاربرد کمتری دارند.

انواع نمای دو پوسته

نماهای دو پوسته را بر حسب ویژگی‌های مختلفی که دارند، در طبقات مختلفی تقسیم بندی می‌کنند. این نماها از نظر نوع تهویه، نوع نمای بیرونی و متریال و ساختاری که دارند، به انواع گوناگونی تقسیم می‌شوند. در تقسیم بندی عمده این نماها، آن‌ها را به چند گروه طبقه بندی کرده‌اند:

·         نمای افقی

نماهای افقی همان گونه که از نامشان پیدا است، به صورت افقی اجرا می‌شوند. این نماها  قادر به کنترل توان هوای ورودی و خروجی هستند و‌ از محفظه‌هایی با طراحی افقی برخوردار شده‌اند.

·         نماهای عمودی

گونه دیگری از انواع نمای دو پوسته، نماهای عمودی هستند. این نماها قادر به کنترل دما به کمک دریچه‌های  عمودی پوسته هستند. این نوع از نماها نسبت به صوت و آلودگی علیق می‌شوند.

·         نمای یکپارچه دو پوسته

نماهای یکپارچه‌ای که به صورت دو پوسته طراحی می‌شوند، همگی قادرند به صورت نامحدود هوا را در میان ورقه‌های خود جریان دهند. این نوع از نما بسیار ساده طراحی می‌شوند و عملکرد خوبی هم دارند.

·         نما با ساختار بسته

گونه دیگری از نمای دو پوسته، نما با ساختار بسته است. این نوع از نما برای هر طبقه به صورت جداگانه اجرا می‌شود و می‌تواند دما را هم کنترل کند. کیفیت هوای ورودی و خروجی با به کار گیری این نما افزایش خواهد یافت.

·         نمای دو پوسته‌ Box-window

این نوع از نمای دو پوسته نمایی پر کاربرد است که در آن پنل‌های هر طبقه به صورت جداگانه پیاده سازی می‌شوند. به همین دلیل ساکنین هر طبقه می‌توانند تهویه هوای طبقه خود را کنترل کنند. در این نوع از نماها اگر طبقه پایین هوای خنکی داشته باشد، لزوما به این معنا نیست که هوای طبقه بالا هم چنین باشد. بلکه می‌تواند تغییر کند.

·         نمای دو پوسته Corridor

می‌توان گفت که بهترین نوع از انواع نماهای ساختمانی دو پوسته، نمای  Corridor است. این نوع از نما کاملا عایق صوت است و طراحی ویژه‌ای دارد. به همین دلیل می‌تواند مشکلات تهویه هوا در طبقات مختلف را از بین ببرد. در ساختار این نما از سپرهای ضد صدا استفاده می‌شود. با توجه به نوع نما، انواع مختلفی از سپرهای ضد صدا قابل استفاده هستند. در کل شما با انتخاب تیمی مجرب و ماهر می‌توانید به راحتی این نما را به اجرا در بیاورید.

از نظر نوع تهویه هم می‌توان انواع مختلفی را برای این نماها در نظر گرفت:

  • سیستم تهویه شونده: در این نوع از نمای دو پوسته هوا همیشه در حال جا به جایی است. نماهای یکپارچه دو پوسته را معمولا به صورت تهویه شونده می‌سازند. جا به جا شدن هوا در این نماها می‌تواند به صورت طبیعی یا مکانیکی انجام شود. جریان هوایی که در این نوع از نماها وجود دارد، باعث شده است که دمای هوا در بخش‌های مختلف ساختمان یکسان نباشد.
  • سیستم بدون تهویه: در این نوع از نماهای دو پوسته که اصطلاحا بدون تهویه هم نامیده می‌شوند، هوا درون دو پوسته محصور خواهد بود. این امر باعث تغییر دما در طبقات مختلف ساختمان خواهد شد. در کل این نوع از نماها به گونه‌ای هستند که به طبقات بالاتر ساختمان گرمای بیشتری می‌بخشند. یعنی طبقات پایین‌تر اغلب سرد هستند‌. البته در فصول مختلف سال این شرایط متفاوت خواهد بود.

برای دریافت مشاوره و اطلاع از آخرین موجودی شیشه با ما تماس بگیرید

سوالات متداول

 یکی از مهم ترین سوالات در مورد هزینه این نوع از نما است. با توجه به قابلیت‌هایی که این نوع از نما دارد، هزینه آن بسیار مقرون به صرفه است. البته اگر شما مرکزی معتبر را برای اجزای این نما بیابید.

 نمای دو پوسته Corridor، نمای دو پوسته‌ Box-window، نمای دو پوسته‌ Box-window نمای افقی و عمودی و نمای بدون تهویه و با تهویه از جمله انواع این نماها هستند.

PVB مخفف پلی وینیل بوتیرال است که در واقع بین شیشه سکوریت لمینت قرار می گیرد و شیشه های لمینت را بوجود می آورد.

اگر همین فرآیند ، با استفاده از شیشه های غیر سکوریت و طی فرآیندی خاص انجام شود ،شیشه ضد گلوله نامیده می شود

 

افزایش حجم ساختمان، خطر اتش سوزی در گرمای تابستان و هدر رفتن فضای مفید ساختمان از جمله مهم‌ترین معایب این نما هستند.

 نماهای دو پوسته به لاتین Double-skin facade است.

author-avatar

درباره هانیه احمدیان

دوستدارحوزه تولید محتوا و سئو. نگین شرق، سایتی در حوزه شیشه و نمای شیشه ای است. بزرگترین هدفم در نگین شرق انتقال مفاهیم در حوزه شیشه به شما عزیزان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *