شیشه های خود تمیز شونده
آشنایی با مکانیزم علمی شیشه های خود تمیز شونده
۱) خاصیت فوتوکاتالیسی در شیشه خود تمیز شونده :
لایه های متشکل از نانوکریستال های دی اکسید تیتانوم در فاز آناتاس با پرتو فرابنفش تحریک شده و باعث می شود الکترون اتم های سطحی با جذب فوتون برانگیخته شود، مولکول های اکسیژن هوا در برخورد با سطح این الکترون ها را می ربایند . در این حالت سطح ماده بسیار فعال می شود ، بطوریکه می تواند آب را نیز اکسید کند . به این دلیل این ماده در برخورد با مولکول های آلوده کننده که عموما مولکول های آلی کربنی هستند می توانند آنها را اکسید کرده ، به دی اکسید کربن آب و غیره تبدیل کند .
۲) خاصیت فوق آبدوستی در شیشه های خود تمیز شونده :
از یک دیدگاه مواد به دو دسته آبدوست و آبگریز تقسیم می شوند . مواد آبدوست معمولا دارای پیوندهای قطبی بوده و می توانند در تماس با مولکول آب آن را جذب کنند . اما مواد آبگریز بر خلاف دسته قبل دارای پیوند های غیر قطبی هستند . اتم های این مواد یکدیگر را جذب می نمایند و می توانند با مولکول های آلی پیوند خوبی برقرار کنند ، اما با آب و مواد قطبی پیوند برقرار نکرده و آب از سطح آن دور می شود .
دی اکسید تیتانیوم ماده ایست که می تواند در شرایطی حالت آبدوستی را در خود تشدید کند . چنانچه سطح این ماده با نور فرابنفش تحریک شود با فرایندی که در بخش قبل توضیح داده شد ، در مجاورت آب پیوند های اکسیژن این ماده شکسته شده و به پیوند هیدروکسیل تبدیل می شود . بنابراین هر اتم تیتانیوم روی سطح دارای دو گروه هیدروکسیل بوده و می تواند مولکول های آب را با پیوند هیدروژنی جذب نماید از این سطح این ماده خاصیت فوق آبدوستی به خود می گیرد . شیشه های خود تمیز شونده در برخورد نور ماورای بنفش فعال شده و با تجزیه مواد آلی یا ایجاد باندهای ضعیفا بین سطح مواد آلاینده به راحتی تمیز می شوند .